عصر کرد

آخرين مطالب

پایه‌گذار سازمان اقتصاد اسلامی که بود؟ | داستان تلاش برای بانکداری بدون ربا و ترویج قرض‌الحسنه اقتصادی

پایه‌گذار سازمان اقتصاد اسلامی که بود؟ | داستان تلاش برای بانکداری بدون ربا و ترویج قرض‌الحسنه
  بزرگنمايي:

عصر کرد - میانه دهه 1340 بود که تأسیس صندوق‌های قرض الحسنه در بازار تهران کلید خورد. عبدالله فرجی، مدیرعامل سازمان اقتصاد اسلامی که بیش از 26سال همیار و همکار مرحوم میرمحمد صادقی در سازمان اقتصاد اسلامی بوده معتقد است مرحوم سیدعلاء‌الدین میرمحمدصادقی در راه‌اندازی صندوق‌های قرض الحسنه و همچنین عرصه کارآفرینی نقش موثری داشته است؛ چرا که او یکی از موسسان اولین صندوق قرض‌الحسنه بازار تهران و بعدها شهر تهران بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
گزارش پیش رو روایت کوتاهی از صحبت‌های عبدالله فرجی، یار دیرینه مرحوم میرمحمد صادقی، از خصایص رفتاری و فعالیت‌های اقتصادی شاخص اوست.
خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

عصر کرد

پایه‌گذار سازمان اقتصاد اسلامی عبدالله فرجی گفت وگو را از سال های نخست آشنایی با مرحوم میر محمد صادقی آغاز می کند: «تا قبل از اینکه با ایشان همکار شوم، دورادور شناختی از او داشتم، اما از سال 77 که فعالیتشان را در سازمان آغاز کردند، از نزدیک با ایشان آشنا شده و در ارتباط بودم. مرحوم میرمحمدصادقی، محاسن بسیاری داشت. برای گره‌گشایی از مشکلات مردم همه‌جا پیشقدم می‌شد و فکر و ذکرش کمک به خلق الله بود. حتی سرمایه اولیه برخی از صندوق‌ها برای ایشان بود و سعی می‌کرد در حد توان و با ارتباطاتی که داشت، این صندوق‌ها فعال باشند و بتوانند به خدماتشان ادامه بدهند. او یکی از پایه‌گذاران سازمان اقتصاد اسلامی و توسعه و ترویج قرض‌الحسنه در همان سال‌های نخست تاسیس این نهاد بود و بدون هیچ گونه در آمدزایی یا چشمداشت وقتش را برای توسعه و ترویج صندوق‌های قرض‌الحسنه صرف می‌کرد. فکر و ذکر ایشان توسعه قرض‌الحسنه بود و می‌گفتند ما باید آن قدر صندوق‌های قرض‌الحسنه‌ها را حفظ کنیم که جنازه‌مان را هم از مقابل قرض‌الحسنه ببرند.»
تاسیس 2 میلیون و 500 هزار صندوق خدمت به عموم مردم به ویژه اقشار کم درآمد جامعه از خصوصیات بارز رفتاری مرحوم میر محمد صادقی است که مدیر سازمان اقتصاد اسلامی درباره آن صحبت می‌کند: «من اعتقاد داشتم وقتی فردی به کهولت رسید باید از کار کناره‌گیری و فضا را برای جوانان باز کند، اما ایشان بر این باور بود که درست است که جوان‌ها باید در عرصه‌های مختلف جامعه حضور داشته باشند، ولی قرض‌الحسنه سن و سال نمی‌شناسد و تا هر زمان که شخص زنده است، بایستی در کار قرض‌الحسنه و خدمت به مردم فعالیت کند. خودشان هم تا زمان حیات دست از این کار نکشیدند، حتی در بستر بیماری. اغلب جلسات کاری ساعت 7صبح برگزار می‌شد و ایشان نخستین نفری بود که در این جلسات حضور داشت و اقدامات را پیگیری می‌کرد. با وجود مشغله‌های فراوان که در حوزه‌ کارآفرینی داشت، اما دقیقا دنبال این موضوع بود که مثلا فلان صندوق در فلان روستا، می‌تواند به مردم خدمات ارائه بدهد.

عصر کرد

ما مواردی داشتیم که بعضی از افراد نیازمند به ایشان مراجعه کرده و وقتی متوجه می‌شد فرد توان بازپرداخت ندارد، از طریقی به او کمک می‌کرد که آبرو و شخصیت مراجعه کننده حفظ شود. از همه مهم‌تر، هیچ وقت از دست کسی عصبانی نمی‌شد و در عوض سعی می‌کرد با او برخورد خوب داشته باشد. صندوق‌های بی‌شماری در تهران و سایر نقاط کشور با حمایت ایشان فعال است که در سال گذشته نزدیک به 2میلیون و500 هزار نام بود و تعداد مراجعه‌کنندگان به این صندوق‌ها متفاوت است برای مثال در صندوق کوچکی در جنوب شهر تعداد مراجعه‌کننده بسیار و نقدینگی آن اندک و در شمال تهران یا بازار تهران، وجه نقدی زیادتر و مراجعات وام کمتر است. سازمان بنا به توصیه خود حاج آقا به این صندوق‌ها که پولشان کم بود، وام می‌داد که بتوانند بیشتر به مردم وام بدهند بدون دیناری اضافه یا حتی کارمزد.»
مبارزه با ربا مرحوم میر محمدصادقی موسس بانکداری بدون ربا بود و برای رسیدن به این هدف تلاش‌های مضاعفی انجام داد. فرجی درباره فعالیت‌های ایشان برای تاسیس این بانک می‌گوید: «حاج آقا میرمحمدصادقی در سال 1358 سازمان اقتصاد اسلامی را به عنوان بانک اسلامی به همراه برادرشان و تعدادی دیگر از انقلابیون تأسیس کردند. در آن زمان بانک‌ها ربوی بودند و به همین دلیل آقایان پیشقدم شدند تا با تأسیس بانک اسلامی به مبارزه با ربا بروند. اما به دلیل اینکه دولت موقت بانک ها را ملی اعلام کردند؛ بنابراین دیگر امکان حضور یک بانک خصوصی وجود نداشت. بعد از ملی شدن بانک‌ها بر این بانک اسلامی فشار وارد می‌شود و در همین راستا، آقایان مؤسس بانک اسلامی از جمله شهیدان بهشتی، مطهری و صدوقی در جلسه ای به خدمت امام (ره) می‌رسند و حضرت امام می فرمایند بانک اسلامی مستثنی است و باید بماند.
در آن زمان به آقای قطب زاده دستور می‌دهند این گفته از تلویزیون پخش شود، اما دولت موقت فشار می‌آورد که این مسئله قابل پذیرش نیست. مؤسسان این بانک مقاومت می‌کنند اما در نهایت به این دلیل که دولت تضعیف نشود، شورای انقلاب با مؤسسان صحبت می‌کند تا نام آن را به سازمان اقتصاد اسلامی تغییر دهند و سرانجام تصمیم بر این شد که نام بانک حذف شود و این سازمان فعالیت‌های خود را شروع کند. بنابراین عنوان آن به سازمان اقتصاد اسلامی ایران تغییر پیدا کرد و هدفش هم توسعه و ترویج قرض‌الحسنه و مبارزه با ربا تعیین شد.
در دولت های مختلف، بحث هایی شکل می گرفت که صندوق ها باید زیر نظر بانک مرکزی فعالیت کنند و در هر کدام از دولت‌ها مشکلاتی برای صندوق‌ها ایجاد شد، حتی چند بار آقایان تصمیم گرفته بودند که سازمان را تعطیل کنند. از طرف دیگر هم به این مسئله فکر کرده بودند که تعطیلی این سازمان به صندوق های قرض الحسنه لطمه وارد می‌کند. در هر صورت، سازمان اقتصاد اسلامی کار خود را ادامه داد تا این که در اوایل سال 1377 از بنده برای حضور در سازمان دعوت شد. از آن زمان تلاش کردیم تا سازمان شکل مرتب و منظمی به خود بگیرد و نظارت درستی بر صندوق های قرض الحسنه داشته باشیم.»

عصر کرد

سرمایه‌گذاری بدون سود حاج علاء یکی از چهره هایی است که از ابتدا در پیشبرد اهداف سازمان و صندوق های قرض الحسنه نقش بسیار مؤثری داشت. فرجی در باره کار خیرخواهانه مرحوم میرصادقی برای پاگیری این صندوق‌ها می‌گوید: «رقمی که ایشان و برادرشان مرحوم حاج آقا بهاء الدین بدون هیچ چشمداشتی از همان ابتدا برای سازمان اقتصاد اسلامی هزینه کردند، در سال 1358 رقم قابل توجهی بود و هیچ سودی هم بابت آن دریافت نکردند. ایشان قبل از تشکیل سازمان در صندوق اندوخته جاوید بازار بودند و در تأسیس و فعالیت صندوق های دیگر هم حضور موفق و پیوسته ای داشتند و بعد هم این حضور در سازمان ادامه یافت. تلاش های حاج آقا میرمحمدصادقی در سازمان اقتصاد اسلامی و صندوق‌های قرض الحسنه بسیار چشمگیر بود.
در سال 1388 با پیگیرهایی که به عمل آمد شورای پول و اعتبار پس از تصویب قانون بازار غیر متشکل پولی - که طبق آن تمام صندوق ها زیر پوشش بانک مرکزی می‌رفتند، مصوبه ای صادر کرد. بانک مرکزی با سازمان تفاهم کرد تا صندوق‌های قرض الحسنه سازمان فقط با سازمان کار کنند و دیگر بانک مرکزی دخالت زیادی در آنها نداشته باشد. سازمان اقتصاد اسلامی نزدیک به چهل سال است در این حوزه فعالیت می‌کند و هزار صندوق قرض الحسنه تحت پوشش آن است و از این طریق نقش مهمی برای کمک به نیازمندان ایفا می کند که نقش مرحوم میرصادقی در این اتفاق غیرقابل انکار و بسیار تاثیرگذار بود.»
کد خبر 918237 برچسب‌ها تهران بانک قرض‌ الحسنه اقتصاد چهره‌های مشهور

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/952774/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار رنگارنگ نخ‌فروشان سنندج

خوشبختی یعنی عشق!

معرفی یک کتاب فوتبالی برای نوجوانان پسر

چلسی برای جذب ستاره یووه رقیب سیتی شد

پیشکسوت‌ آبی‌ها شکایت از استقلال را تکذیب کرد

تا توافق با سامره، حسین‌ خانی فعلا مربی

برادر صادق محرمی شاگرد بنگر شد

عامل سنگ‌پرانی به اتوبوس سپاهان دستگیر شد

صحبت‌ های احساسی تدارکات چی سابق استقلال از علت کنار گذاشتنش از استقلال

آنری و عجیب‌ترین واکنش به گل رافینیا!

مدافع اسبق استقلال به برزیل ایران برگشت

زنان تراکتور رسما وارد عرصه شدند

پرونده قضایی مانع شرکت در انتخابات فدراسیون نمی‌شود

ورزشگاه آزادی میزبان بازی پرسپولیس و تراکتور شد

عالمی: پنجره نقل و انتقالات استقلال بسته نیست

محرومیت ساکت الهامی از تمرین و بازی!

مکالمه جنجالی داور دیدار ذوب آهن و پرسپولیس منتشر شد

تکرار مو به مو پنالتی پرسپولیس در بازی بارسلونا

عکس/ چهره شوکه کننده بازیگران در پشت صحنه کلاه قرمزی 30 سال پیش

جزئیات مکالمه داوران VAR با داور دیدار ذوب‌آهن - پرسپولیس لو رفت

سیمرغ ایرانی بر فراز آسمان بانکوک

نمایش «این زندگی مال کیه؟» به صحنه می‌آید

روز نخست جشنواره تئاتر به نام آتیلا پسیانی

جزئیات مکالمه داوران VAR با داور دیدار ذوب‌آهن و پرسپولیس

عکس‌‌های زیرخاکی از بازیگران مشهور که قطعا ندیده‌اید

رژیم صهیونیستی هم در صحنه جنگ و هم در صحنه سیاست شکست خورد

اجرای نمایش «جن زد گان» ایبسن در پردیس تئاتر شهرزاد

«جن زدگان» روی صحنه رفتند

کفش تبریز فرصتی برای رونق صنعت استان آذربایجان شرقی

بریده شدن ترمز اجاره ‌بها در بیرجند/اجاره های بالا؛ کمر مستاجرین را شکسته است

حوزه‌های قضایی کردستان فردا پنجشنبه تعطیل است

سهم دستگاه‌ها در پرداخت تسهیلات اشتغال‌زایی براساس عملکرد خواهد بود

اهداف فرمانده قسد از دیدار با مسعود بارزانی در اربیل عراق

چشم انتظاری 250 جوان کرمانشاهی برای دریافت وام اشتغال

برف‌روبی 7600 کیلومتر در محورهای مواصلاتی استان کرمانشاه

ظریف با آمریکایی‌ها مذاکره کرد؟

مذاکره ظریف با آمریکایی‌ها در داووس شایعه است

با حکم وزیر اقتصاد دو عضو هیأت مدیره بانک ملی ایران منصوب شدند

سهم ناچیز بخش خصوصی در اقتصاد ایران

واکنش به خبرسازی‌ها در مورد سفر ظریف به داووس

رشد 8 درصدی اقتصاد رویا نیست

توجه ویژه دولتی‌ها به خصوصی‌سازی

روسیه؛ شریکی راهبردی برای ایران که از نظرها دورمانده بود

تاکید فرماندار بر توسعه اقتصاد روستایی در مرند

دبیر «ستاد دیجیتال، اتصال پذیری و ارتباطات» منصوب شد

آموزش مهارت‌های اقتصاد دیجیتال و استارتاپی در بوشهر

*جایگاه برتر شرکت پالایش نفت بندرعباس در بخش فروش اقتصاد ایران*

در شعار به بخش خصوصی توجه شده است، اما در عمل خیر!

توصیه مهم فرشاد مومنی به مسئولان در آغاز دور دوم ریاست جمهوری ترامپ: ماجرا را جدی بگیرید، با رفوکاری مشکلاتمان حل نمی شود

در نشان دادن پیشرفت و تحقق آرزوها کم کاریم | متوهم خیالباف گفته ایران ضعیف شده؛ آینده نشان خواهد داد چه کسی ضعیف شده | نگویند رشد 8 درصدی اقتصاد نمی‌شود | سرمایه‌گذاری خارجی معلوم است تحقق نمی‌یابد